МЕХАНІЗМ РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ М’ЯСА ТА М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - Лисенко, Г. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Механізм регулювання ринку м’яса та м’ясних продуктів в Україні. Мета. Дослідження механізму регулювання ринку м’яса та м’ясних продуктів в Україні та обґрунтування наукових рекомендацій та пропозицій щодо його удосконалення. Методи. В дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний, системного узагальнення, економіко-статистичний – для обробки й аналізу статистичних даних, дослідженні тенденцій розвитку ринку м’яса та м’ясних продуктів; табличний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження; абстрактно-логічний – для формулювання висновків. Результати. У статті проаналізовано механізм регулювання ринку м’яса та м’ясних продуктів в Україні, визначено його інструменти на етапах виробничо-збутового ланцюга. З’ясовано, що попри численні заходи підтримки сировинна база галузі з виробництва м’яса та м’ясних продуктів продовжує скорочуватись, особливо вирощування ВРХ. Лише галузь з виробництва м’яса птиці змогла ефективно наростити обсяги виробництва. У статті проаналізовано відмінності в особливостях виробництва м’яса птиці та яловичини, що сприяли успіху однієї галузі та невдачі іншої. Визначено основні проблемні напрями, що потребують виправлення для подальшого ефективного та конкурентного розвитку ринку м’яса та м’ясних продуктів. У статті обґрунтовано наукові рекомендації та пропозиції щодо удосконалення механізму регулювання ринку м’яса та м’ясних продуктів. Сфера застосування результатів. Результати дослідження мають науково-практичний характер, можуть слугувати джерелом наукової інформації й використовуватися у роботі фахівцями органів державної влади, економістами, науковими працівниками у подальших дослідженнях, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.