ПОДВІЙНИЙ ПЕРЕХІД В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Сичевський, М. П.; Дейнеко, Л. В.; Шелудько, Е. І. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Предметом дослідження є вивчення особливостей трансформаційних процесів в харчовій промисловості, пов’язаних із «подвійним» – зеленим та цифровим – переходом, а також узагальнення кращих зарубіжних та вітчизняних практик щодо використання надбань цифровізації промисловими підприємствами та поширення інноваційних екологічних рішень для підвищення конкурентоспроможності харчової промисловості. Мета. Метою роботи є вивчення зарубіжного досвіду щодо використання цифрових технологій в харчовій промисловості задля обґрунтування шляхів подолання розривів у цифровізації та зеленій трансформації галузі. Методи. У статті застосовано низку методів: аналізу та синтезу – для вивчення трансформаційних процесів в галузі та для обґрунтування змін у пріоритетах її розвитку; порівняння та узагальнення – при систематизації та поєднанні ключових чинників цифрових трансформацій і досягнення сталого розвитку; структурно-логічний підхід – для визначення поетапності дослідження – від врахування наведеного зарубіжного досвіду до рекомендацій для українських підприємств харчової галузі щодо досягнення подвійного переходу. Результати. В статті розкриваються особливостіперетворень в харчовій промисловості під впливом геоекономічних процесів, які формують зміни на глобальному ринку та чинять вплив і на процеси, пов'язані з цифровою та зеленою трансформацією галузі, а також її технологічним й інноваційним оновленням. Висвітлено досвід провідних світових компаній з використання цифрових технологій в харчовій промисловості та визначено потенційні переваги цифровізації галузі. Обґрунтовано, що цифровий перехід в сукупності з зеленим сприятимуть оптимізації харчового виробництва та підвищенню прозорості, автоматизації та аналітики трансформаційних процесів. Наведено кращі європейські практики в подвійному переході для харчової промисловості з зазначенням особливостей переходу при застосуванні різних видів цифрових рішень, що запроваджуються в галузі. З урахуванням європейських практик запропоновано запровадження програм розвитку та впровадження цифрових технологій, реалізації стратегій цифрової трансформації в галузі, а також впровадження системного підходу при формуванні державної промислової політики щодо взаємодії цифрової та зеленої трансформації. Сфера застосування результатів. Результати дослідження можуть бути використані органами влади при удосконаленні нормативно-правової бази та підходів до розробки державної промислової політики з метою пришвидшення формування скоординованої політики зеленого та цифрового переходу в харчовій промисловості через поширення цифрових та інноваційних рішень зі сталого розвитку.