АЛЬТЕРНАТИВНІ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ В АГРОПРОДОВОЛЬЧІЙ СФЕРІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Коваленко , О. В.; Бокій, О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. Науково-прикладні засади формування моделей розвитку інтеграційних процесів в агропродовольчій сфері. Мета. На основі опрацювання та узагальнення концептуальних підходів щодо розвитку процесів інтеграції в економічних системах, виявити ефективно діючі моделі інтеграційних процесів в аграрному секторі економіки України. Метод. В дослідженні використано загальнонаукові методи дослідження: монографічний – для аналізу розвитку інтеграційних процесів в агропродовольчій сфері; абстрактно-логічний – для обґрунтування категоріального апарату, особливостей створення інтегрованих об’єднань та бізнес-моделей різних видів; системного узагальнення – для систематизації моделей інтеграції бізнесу в агропродовольчій сфері та обґрунтування висновків; аналітичних угруповань – для систематизації моделей інтеграції бізнесу; графічний – для демонстрації типової організаційної структури кластерного об'єднання та класифікації моделей інтеграції. Результати. Виявлено, що бізнес-моделі багатьох інтеграційних формувань в агропродовольчій сфері є результатом тривалого історичного процесу, впродовж якого створювався механізм взаємодії між складовими, з урахуванням їх особливостей, різного ступеня та глибини інтеграції. Обґрунтовано, що основною причиною інтеграції компаній є зростання, яке може проявлятися по-різному – у частці ринку, досягненні синергетичного ефекту діяльності, усуненні конкурентів, диверсифікації виробництва, географічному розширенні, контролі над ланцюгами створення вартості, впровадженні інновацій та передачі знань тощо. Розроблено класифікацію моделей інтеграції бізнесу в агропродовольчій сфері. Обґрунтовано типову організаційну модель кластерного об'єднання. Виявлено приклади ефективно діючих бізнес-моделей, які нині можна вважати інклюзивними, оскільки вони усувають обмеження розвитку малих сільгоспвиробників. Найбільш поширеними з них в даний час є кластерні об'єднання, що на основі партнерських відносин інтегрують дрібні сімейні ферми, сільськогосподарські та переробні підприємства. Сфера застосування результатів. Положення щодо моделей альтернативного розвитку інтеграційних процесів в агропродовольчій сфері в умовах глобалізації можуть стати джерелом наукової інформації в подальших наукових дослідженнях і використовуватися науковими працівниками економічного профілю, викладачами, здобувачами вищої освіти.