ВПЛИВ ІНОКУЛЯНТУ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ НА ЯКІСТЬ СІНАЖУ З ЛЮЦЕРНИ - Лук’янець, А. С.; Даниленко, С. Г.; Кулібаба, С. В.; Жукорський, О. М.; Заріцький, Р. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2025)
Предмет. У роботі розглянуто вплив експериментальної бактеріальної композиції, сформованої на основі трьох штамів Lentilactobacillus buchneri, Levilactobacillus brevis та Lactiplantibacillus plantarum, на ферментаційну та поживну якість сінажу з люцерни. Поєднання цих культур сприяє формуванню широкого спектра антимікробних метаболітів із фунгіцидною та бактерицидною активністю. Мета. Метою дослідження було встановити ефективність нової бактеріальної композиції під час силосування люцерни та оцінити вплив цієї композиції на ферментаційні процеси, органічні кислоти, поживність та якість сінажу. Методи. Під час експериментальних досліджень сінажу з люцерни здійснювали порівняння дослідної композиції з контрольним зразком і визначали показники вологості, вміст азоту, сирого протеїну, клітковини, жиру, золи, розчинних та легкогідролізованих вуглеводів, а також органічних кислот відповідно до загальноприйнятих методик. Результати. Сінаж дослідної групи характеризувався підвищеним вмістом сирого протеїну, нижчим рівнем клітковини, вищою обмінною енергією та поживністю порівняно з контролем. Частка молочної кислоти становила 79,6% у досліді, що перевищувала показники контролю (61,6%) та свідчило про активніше молочнокисле бродіння. Вміст оцтової кислоти був нижчим, а масляна кислота в обох варіантах не виявлена. Обидва зразки відповідали вимогам І класу за ДСТУ 4684:2006, проте дослідний варіант демонстрував кращу збереженість азотистих речовин і більшу енергетичну цінність. Сфера застосування результатів. Отримані дані можуть бути використані при розробленні високоефективних бактеріальних заквасок для силосування бобових культур, оптимізації технологій виробництва білково-мінеральних кормів та формуванні раціонів для високопродуктивної худоби.