ОСОБЛИВОСТІ ЕКСТРАКЦІЇ ГІПЕРФОРИНУ ІЗ ТРАВИ ЗВІРОБОЮ ЗВИЧАЙНОГО (HYPERICUM PERFORATUM L.) - Поштаренко , А. В.; Супрунюк, М. В.; Решетняк, Л. Р.; Данілова, К. О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Звіробій продірявлений, або звичайний (Hypericum perforatum L.) належить до лікарських рослин, відноситься до родини Звіробоєві (Hypericaceae). Комерційний попит на гіперфорин призвів до збільшення досліджень стосовно особливостей його екстракції зі звіробою звичайного за допомогою різних екстрагентів. Через нестабільність умов екстракції досить важко дослідити закономірності накопичення гіперфорину в рослинній сировині. Мета. Дослідження вмісту гіперфорину із звіробою звичайного при різних параметрах екстракції та при використанні різних екстрагентів. Методи. Визначення оптичної густини отриманих екстрактів із звіробою звичайного проводили на фотоколориметрі КФК-3 (Україна) з подальшим перерахунком на гіперфорин. Результати. Екстракцію гіперфорину із звіробоя звичайного проводили за допомогою гексану та етилового спирту різної концентрації. Отримані результати фотоколориметрії екстрактів показали, що оптимальними умовами екстракції похідних гіперфорину із трави звіробоя звичайного є 60-хвилинна екстракція гексаном при співвідношенні сировини і розчинника 1:100 з вмістом похідних гіперфорину 1,100%. Серед спиртових екстрактів найкращими умовами екстракції похідних гіперфорину зі звіробоя звичайного була 60-хвилинна екстракція 80% розчином етилового спирту при співвідношенні сировини і розчинника 1:100 з вмістом похідних гіперфорину 0,437%. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використані для розробки харчових продуктів функціонального призначення або нових лікарських засобів із трави звіробоя звичайного.