ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМ І ЗАХОДІВ ПІДТРИМКИ ВИРОБНИКІВ М'ЯСА ТА М'ЯСНИХ ПРОДУКТІВ В УКРАЇНІ - Лисенко, Ганна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Ефективність програм і заходів підтримки виробників м'яса та м'ясних продуктів в Україні. Мета. Оцінити ефективність програм і заходів підтримки виробників м'яса та м'ясних продуктів в Україні. Методи. У дослідженні використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний, системного узагальнення, економіко-статистичний – для обробки й аналізу статистичних даних; табличний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження; абстрактно-логічний – для формулювання висновків. Результати. У статті проаналізовано програми і заходи підтримки виробників м'яса та м'ясних продуктів в Україні за останнє десятиліття. Оцінено фактичне виконання запланованих заходів національного проекту «Відроджене скотарство» та результати досягнення цільових індикаторів проекту. З’ясовано, що державна підтримка аграрного сектору в Україні характеризується високим рівнем бюрократизації процедур, складністю доступу до державної підтримки, невчасним та недостатнім обсягом фінансування. Виявлено відсутність послідовності та стабільності застосовуваної державної підтримки, що стало основною перешкодою для досягнення покращень в галузі. Наразі через обмеженість бюджетних коштів і зміну пріоритетів фінансування в умовах активної війни, обсяги державної підтримки тваринництва критично скоротились, що разом із посиленням негативних тенденцій в галузі гостро ставить питання забезпечення продовольчої безпеки в Україні. Сфера застосування результатів. Результати дослідження мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях. Вони можуть слугувати джерелом довідкової інформації й використовуватися у роботі економістами, фахівцями органів влади, науковими працівниками, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.