АНАЛІЗ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН І ЇХ ВПЛИВУ НА ВЛАСТИВОСТІ ЦУКРОВИХ УТФЕЛІВ - Анісімова, О. М.; Ткаченко, С. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Текучість і в’язкість, а також мінімальне пінення сиропів, утфелів і міжкристальних розчинів є одними з найважливіших властивостей цих суспензій і розчинів. Так піноутворення ускладнює процеси уварювання і центрифугування утфелів, а висока в’язкість суспензій напівпродуктів зумовлює до вищих витрат енергетичних ресурсів на їх перетворення, сповільнення процесу згущення і кристалізації цукрози та збільшення виходу меляси і вмісту цукру у ній. Тому застосування способів і прийомів для інтенсифікації і поліпшення технологічного процесу уварювання утфелю є актуальним завданням. Одним із шляхів вирішення такого завдання є застосування поверхнево-активних речовин, що дозволять зменшити піноутворення, в’язкість утфелю, покращити його кристалічну структуру і інтенсифікувати процес його центрифугування. Мета. Метою роботи було провести оцінку найбільш поширених поверхнево-активних речовин (ПАР) для технологічного процесу уварювання утфелю у цукровому виробництві. Методи. Аналіз і моніторингове дослідження проводилося з використанням методичних підходів, які застосовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Результати. Наводяться найбільш поширені поверхнево-активні речовини, що застосовуються на вітчизняних і європейських цукрових заводах за процесу кристалізації цукрози. Показано основні переваги застосування тих чи інших ПАР за уварювання утфелю і кристалізації цукрози, а також наведено їх рекомендовані витрати. Обґрунтована необхідність використання поверхнево-активних речовин, виготовлених на органічній основі задля отримання якісної і безпечної продукції, що вироблена за мінімального шкідливого впливу на навколишнє середовище. Сфера застосування результатів. Цукрові підприємства одержать дані щодо застосування найбільш доцільних поверхнево-активних речовин в технологічному процесі кристалізації цукрози.