ВПЛИВ ВИРОБНИЧО-ЦІНОВОЇ КОН'ЮНКТУРИ НА АДАПТИВНІСТЬ ЛАНЦЮГІВ ДОДАНОЇ ВАРТОСТІ РОСЛИННИЦЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Бокій, Олена (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Економічні процеси в ланцюгах рослинницької продукії для забезпечення населення продовольством. Мета. Обгрунтування напрямів покращення діяльності та ефективної взаємодії сировинних і переробних підприємств в ланцюгах доданої вартості продукції рослинництва. Метод. Для виконання досліджень використано методи: діалектичний – для оцінки тенденцій в галузях переробки рослинницької продукції; статистичний і порівнянь – для економічного аналізу діяльності підприємств; індексний – для оцінки адаптивності сировинних і переробних підприємств; системного узагальнення – для визначення напрямів співпраці підприємств ланцюгу переробки продукції рослинництва. Результати. Оцінено стан продукції рослинництва в Україні, який свідчить про переважність низькомаржинальних культур. Виявлено основні проблеми підприємств в умовах сучасних викликів, найбільш критичними з яких є незавантаженість потужностей і недостатність персоналу, перебої з енергопостачанням, порушення логістики, зростання цін на перевезення, забрудненість територій. Здійснено економічний аналіз діяльності виробників харчової продукції і сільськогосподарської сировини. Проаналізовано цінові тренди у ланцюгах доданої вартості продукції переробки рослинництва. За інтегральним показником оцінено адаптивність сировинних і переробних підприємств рослинницької продукції в умовах воєнного стану. Надано пропозиції щодо ефективної взаємодії між переробними підприємствами і постачальниками рослинницької сировини і покращення їх діяльності. Сфера застосування результатів. Призначено для фахівців у сфері економічних досліджень, наукових працівників і можуть бути використані в подальших наукових дослідженнях щодо ланцюгів доданої вартості, аналізу діяльності підприємств та галузей продовольчого сектора.