ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ ПЛОДОВО-ЯГІДНОЇ ДИКОРОСЛОЇ СИРОВИНИ ПРИ ВИКОРИСТАННІ У ХАРЧУВАННІ ЛЮДИНИ - Бомба, М. Я.; Федина, Л. О.; Зазуляк, Т. С.; Житнецький, І. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2024)
Предмет. Сучасна медицина продемонструвала багато потенційних переваг для здоров’я людини ягід дикорослих рослин, які є джерелом вітамінів та інших біологічно активних речовин взагалі, макро- і мікроелементів, антиоксидантів тощо. Як досліднцький матеріал, що широко використовується у медицині та харчовій промисловості України, взято ягоди брусниці (Vaccinium vitis – idaea L.) і журавлини (Oxycoccus palustris). Мета. Аналіз особливості харчової цінності і здатності до накопичення небезпечних хімічних сполук брусницею та журавлиною та експериментальні дослідження вмісту в ягодах рослин есенціальних та токсичних елементів. Методи та експериментальні дослідження. Вміст есенціальних та токсичних елементів у ягодах рослин проводили фізико-хімічними методами, а саме: вміст арсену – фотометрично (ДСТУ ISO 6634:2005), вміст цинку, міді, мангану, кобальту, нікелю, свинцю та кадмію – методом атомно-абсорбційної спектрофотометрії (ДСТУ EN 14082:2019). Було проаналізовано по 3 зразки свіжих ягід з рослин, які зібрані в різних місцевостях Карпатського регіону Львівщини. Дані вимірювань представляли як середнє значення та зазначали сумарну розширену невизначеність результату в абсолютних одиницях (коефіцієнт охоплення рівний 2). Результати. Дослідження показали, що вміст есенціальних мікроелементів у деяких зразках брусниці в рази вищий ніж у журавлині: цинку – приблизно у чотири рази, міді – у дев’ять разів та мангану – більше ніж у два рази. Сфера застосування результатів. Порівнюючи отримані дані з добовою потребою дорослого населення у мінеральних речовинах слід сказати, що і брусниця і журавлина можуть бути ефективним джерелом збагачення організму міддю та манганом.