РОЛЬ ОСОБИСТИХ СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ В ПРОДОВОЛЬЧОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ НАСЕЛЕННЯ: СОЦІОЕКОНОМІЧНИЙ ЗРІЗ - Слободенюк , О. І.; Присяжнюк , Н. М.; Хахула , Л. П.; Свиноус , Н. І.; Ніконенко , О. А. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Предмет дослідження – сукупність теоретичних, методичних і прикладних основ функціонування особистих селянських господарств в Україні, як джерела забезпечення продуктами харчування. Мета. На основі узагальнення результатів проведених досліджень запропонувати практичні рекомендації щодо посилення ролі особистих селянських господарств в продовольчому забезпеченні населення країни. Методи. Вирішення визначених метою дослідження завдань ґрунтується на позиціях системного підходу й використання таких методів дослідження, як: монографічний – для вивчення та узагальнення науково-методичних основ діяльності особистих селянських господарств; абстрактно-логічний – при уточненні категорійного апарату дослідження; статистичного аналізу – для встановлення тенденцій економічної діяльності при виробництві й розподілі сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах; спостережень – для з'ясування специфіки окремих складових діяльності особистих селянських господарств. Результати. Встановлено, що стратегія виживання за рахунок надходжень натуральних продуктів харчування з особистих селянських господарств залишається звичною для більшості сільських населених пунктів, що є свідченням низького рівня доходів їхніх жителів. Для сільських жителів сектор особистого селянського господарства є основним джерелом надходження продуктів харчування і додаткових доходів. У переважній більшості продукція особистих селянських господарств споживається самими сільськими жителями і практично повністю забезпечує їх харчування. Теоретично доведено й емпірично підтверджено, що одним з основних чинників функціонування соціальної кооперації в процесі виробництва і розподілу сільськогосподарської продукції в особистих селянських господарствах є прояв характерних особливостей сільської громади як засобу захисту соціально-економічних інтересів сільської громади в період прояву деструктивних явищ у житті суспільства. Сфера застосування результатів. Результати досліджень можуть бути використанні при розробці планів стратегічного розвитку сільських об’єднаних територіальних громад та програм розвитку сільського підприємництва в межах адміністративно-територіальних формувань.