ПРОБЛЕМИ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ВИРОБНИКІВ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ - Митченок , О. О.; Куць , О. І. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних та прикладних положень забезпечення фінансової стійкості виробників продовольчих товарів, доступності фінансування та фінансових послуг. Мета. Систематизувати та узагальнити концептуальні засади забезпечення фінансової стійкості виробників продовольчих товарів, доступності фінансування та фінансових послуг. Методи. Результати дослідження ґрунтувалися на застосуванні: діалектичного та системного узагальнення, структурно-логічного методу, економіко-статистичного, економічного та порівняльного аналізу, індукції та дедукції, аналізу і синтезу для обґрунтування заходів щодо забезпечення фінансової стійкості виробників продовольчих товарів, доступності фінансування та фінансових послуг. Результати. Опрацьовано питання фінансування та доступності позикового капіталу, проблеми пов'язані з проблемою ефективності функціонування фінансових ринків та показники розвитку фінансової системи України. Встановлено, що актуальні умови та інструменти залучення позикового капіталу в Україні недостатньо враховують особливості малих та мікро суб'єктів господарювання, особливості оборотності капіталу та соціального значення окремих підсекторів харчової промисловості. Відсутні дієві механізми хеджування цінових ризиків, ефективні інструменти відшкодування збитків внаслідок несприятливих природно-кліматичних умов, надзвичайних ситуацій воєнного характеру, надзвичайних епізоотичних обставин. Обґрунтовано, що низька купівельна спроможність є суттєвим обмеженням попиту на внутрішньому ринку та фінансового потенціалу підприємств харчової промисловості. Запропоновано заходи з підвищення фінансової стійкості виробників, доступності фінансових ресурсів та фінансових послуг. Сфера застосування результатів. Результати досліджень містять теоретико-методологічні аспекти, які розширюють знання щодо забезпечення фінансової стійкості виробників продовольчих товарів, доступності фінансування та фінансових послуг. Розраховано на практичне застосування основних наукових положень й пропозицій дослідження при підготовці законодавчих та нормативно-правових актів стосовно формування державної політики з метою забезпечення ефективного розвитку національної продовольчої системи та покращання соціально-економічної ситуації в Україні. Одержані результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях актуальних проблем розвитку національної продовольчої системи спеціалістами економічного напряму і всіма зацікавленими особами.