КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ЦИКЛІЧНОГО РОЗВИТКУ РИНКУ ЦУКРУ В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - Коваленко , О. В.; Ященко , Л. О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Теоретико-методологічні положення та практичні засади розвитку ринку цукру. Мета. Обґрунтування концептуальної моделі циклічного розвитку ринку цукру в Україні та світі з метою підвищення ефективності вітчизняного виробництва в умовах економічної нестабільності. Методи. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний і логічний – для узагальнення наукових основ обґрунтування моделі циклічного розвитку ринку цукру; економіко-статистичний – для обробки та аналізу статистичних даних; табличний та графічний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження. Результати. Виявлено ознаки циклічності світового та вітчизняного ринків цукру, що доводять необхідність обґрунтування концептуальної моделі їх циклічного розвитку. В періоди перевиробництва цукру очікується ймовірність зниження цін, що мотивує виробників зменшувати обсяги виробництва. Внаслідок цього внутрішній попит не задовольняється, що призводить до підвищення цін, яке в свою чергу стимулює виробництво. Такі цикли періодично повторюються як на українському, так і на світовому ринках цукру. При цьому, український ринок цукру знаходиться у тісному зв’язку зі світовим ринком: на ціни українських виробників цукру впливає не тільки циклічність розвитку внутрішнього ринку, а й циклічність світового ринку цукру, що підтверджує тісний зв'язок між змінами у цінах вітчизняних виробників та змінами у світовому споживанні, а також змінами біржових цін на цукор за обмінним курсом. Недостатні обсяги виробництва регулюються утвореними запасами та підвищенням обсягів імпорту. Циклічність розвитку світового ринку цукру може бути використана вітчизняними виробниками для підвищення обсягів реалізації своєї продукції на зовнішніх ринках в періоди перевиробництва та в періоди недостатнього виробництва через механізм формування запасів. Сфера застосування результатів. Результати мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях щодо побудови інших моделей циклічного розвитку галузей в продовольчій сфері. Вони можуть слугувати джерелом довідкової та методичної інформації та використовуватися економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.