ІДЕНТИФІКАЦІЯ ІНСТРУМЕНТІВ ПРОСУВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО МАРКЕТИНГУ В Е-ТОРГІВЛІ - Гамова , І. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів онлайн просування інноваційного маркетингу. Мета. Теоретико-методичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення інструментів просування інноваційного маркетингу е-торгівлі. Методи. В основу представленого дослідження покладено наступні наукові методи: теоретичного узагальнення та групування – для структурування інструментів просування інноваційного маркетингу е-торгівлі; методи зіставлення, формалізації та синтезу – для виявлення перспективних інструментів просування інноваційного маркетингу е-торгівлі; принципи наукового контент-аналізу – для ідентифікації різновидів типів цифрового контенту в соціальних мережах. Результати. У даній статті виділено інструменти просування інноваційного маркетингу е-торігвлі як от: Paid Media, Earned media, Shared Media, Owned Media. Проаналізовано джерела трафіку ТОР-5 інтернет-магазинів світу та України та встановлено, що перспективним інструментом просування є соціальні мережі в е-торгівлі. Виявлено, що унікальний контент є основою успіху профілю в соціальних мережах. Здійснено дослідження використання у світі таких соціальних медіа, як Facebook та Instagram. Виявлено, що розважальний контент – це найкращий тригер залучення аудиторії до будь-якої взаємодії, враховуючи афективний вплив на людину. Facebook характеризуються популярністю спеціальних пропозицій, а в Instagram переважає такий різновид контенту як цікаві тематичні добірки та лайфхаки. Контент краще сприймається в Facebook, оскільки вік користувачів 30+, і користувачі проводять більше часу в соціальних мережах, важливим фактором є також купівельна спроможність аудиторії. Сфера застосування результатів. Результати дослідження можуть бути використані при організації інноваційного маркетингу на підприємствах е-торгівлі, враховуючи інноваційний потенціал підприємства та фінансове забезпечення управління маркетингом.