ПРОБЛЕМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ЗАХИСТУ ПРОДОВОЛЬЧОГО РИНКУ В КРИЗОВИХ В УМОВАХ - Бокій , О. В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Економічні процеси та державне регулювання на ринку продовольства для забезпечення продовольчої безпеки. Мета. Визначення напрямів захисту продовольчого ринку, ефективних засобів державного регулювання в умовах збройної агресії російської федерації та наступного відновлення. Методи. З метою виконання досліджень використано методи: системного узагальнення – для оцінки заходів забезпечення продовольчої безпеки та законодавства; аналізу статистичної звітності, порівняльний – для співставлення забезпеченості рівня споживання харчових продуктів; динамічних рядів – для аналізу динаміки споживання і виробництва продовольства. Результати. Ринок продовольства відреагував на сучасні виклики зростанням цін на продовольчі товари і сировину, погіршенням продовольчої безпеки в Україні і світі, порушенням виробничих ланцюгів. Водночас продовольчий сектор є більш стійким порівняно з іншими галузями економіки. Огляд основних законодавчих актів підтвердив, що нормативно-правове регулювання продовольчого ринку спрямоване на забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану та захист населення. Для захисту продовольчого ринку необхідно розробити комплексну програму відновлення агропродовольчого сектору, посилити адресну підтримку й інформованість населення, сприяти відновленню виробництва та експорту продовольства з більшою доданою вартістю, залученню інвестицій. Сфера застосування результатів. Призначено для фахівців у галузі економічних досліджень ринку продовольства, співробітників органів державного управління, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. Результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях щодо заходів і засобів захисту національного продовольчого ринку.