РЕАЛІЗАЦІЯ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА ЇХ ВІДПОВІДНІСТЬ СТРАТЕГІЧНИМ ЗАВДАННЯМ ДЕРЖАВИ - Вознесенська , Н. С. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Теоретико-методологічні засади та практичні засоби з оцінки досягнення цілей сталого розвитку для забезпечення продовольчої безпеки країни. Мета. Аналіз стану і перспектив реалізації визначених Цілей сталого розвитку в Україні і можливості їх досягнення в галузях харчової промисловості. Методи. Теоретико-методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, законодавчі та нормативно-правові акти України тощо. Результати. Обґрунтовано пріоритетні завдання щодо досягнення Цілей сталого розвитку в Україні, досліджено зміст та індикатори досягнення Цілей, здійснено аналіз стратегічних завдань до 2020 року. Встановлено, що у докризовий період (до пандемії та повномасштабного вторгнення рф) Цілі сталого розвитку були досягнуті лише частково, хоча й спостерігалася позитивна динаміка. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення системи національних цілей сталого розвитку та моніторингу їх досягнення. Однак вирішення поставлених завдань ускладнюється воєнною агресією рф проти України. Сфера застосування результатів. Результати мають науково-аналітичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях розвитку харчової промисловості відповідно до Цілей сталого розвитку в Україні. Вони можуть слугувати джерелом довідкової та методичної інформації та використовуватися економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівниками, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.