АНАЛІЗ МЕТОДІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ДИСПЕРСНОГО СКЛАДУ ЧАСТИНОК ДЛЯ СУСПЕНЗІЙ ПРОМІЖНИХ ПРОДУКТІВ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Стичинський , Є. В.; Ткаченко , C. В.; Хомічак , Л. М.; Зайчук, Л. П. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2023)
Предмет. Дисперсний аналіз оцінюється кількісним співвідношенням частинок різного розміру. За результатами аналізу можна зробити висновки про дисперсність різних суспензій, емульсій і порошкоподібних матеріалів, а також провести їх класифікацію.. Мета. Метою роботи було провести аналітичне оцінювання ефективності найбільш використовуваних методів дослідження дисперсного складу частинок суспензій проміжних продуктів цукрового виробництва. Методи. Аналіз та моніторингове дослідження проводилося з використанням методичних підходів, які застосовуються у вітчизняній та міжнародній практиці. Результати. Виконано аналіз та підбір найбільш придатних методів дослідження дисперсного складу частинок суспензій проміжних продуктів цукрового виробництва. Серед проаналізованих методів ситовий аналіз, седиментаційний аналіз, кондуктометричні методи, мікроскопічні методи, хроматографічні методи, акустичні методи, оптичні методи. Кожен із цих методів аналізу дисперсного складу ґрунтується на певному фізичному принципі та має особливі способи пробопідготовки. У розрахункові моделі закладено різні форми часток. З усіх вище згаданих методів для вимірювання розмірів частинок, найбільш ефективними можна вважати оптичні методи, що ґрунтуються на лазерній дифракції або малокутовому світлорозсіюванні – доволі поширені методи визначення розмірів частинок. За допомогою цього методу можна вимірювати розміри частинок у широкому діапазоні. Метод є доволі оперативним, оскільки вимірювання триває близько 20 с. Сфера застосування результатів. Застосування сучасного методу лазерного дисперсного аналізу дозволить досліджувати напівпродукти цукрового виробництва і допоміжні матеріали практично на всіх стадіях технологічного процесу очищення дифузійного соку.