ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ РИНКУ М`ЯСОПРОДУКТІВ У КРАЇНАХ ІЗ РІЗНИМИ РІВНЯМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Лисенко, Ганна (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Cвітовий ринок м'ясопродуктів у країнах із різними рівнями соціально-економічного розвитку. Мета. Дослідити особливості функціонування світового ринку м’ясопродуктів у країнах з різними рівнями соціально-економічного розвитку, визначити його основні виклики та перспективи, що перед ним постають. Методи. Для досягнення мети дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи: діалектичний, системного узагальнення, економіко-статистичний – для обробки й аналізу статистичних даних; графічний та табличний – для візуалізації та узагальнення результатів дослідження; абстрактно-логічний – для формулювання висновків. Результати. Проаналізовано найбільших виробників та експортерів м'яса в цілому, а також за видами м'яса окремо. Визначено значний розрив у рівні споживання м'яса з розрахунку на одну особу в рік між різними країнами. Виокремлено фактори, що впливають на світове споживання м'яса. Досліджено особливості виробництва та споживання м’яса у країнах з різними рівнями соціально-економічного розвитку. Встановлено, що у розвинених країнах наявний стійкий попит на дорожчі види продовольства, у країнах, що розвиваються – активно зростаючий попит, у найменше розвинених – малий попит через вкрай низьку спроможність забезпечити себе продовольством. Визначено основні виклики та перспективи для ринку мясопродуктів у країнах із різними рівнями соціально-економічного розвитку. Сфера застосування результатів. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть бути використані науковцями у подальших дослідженнях світового ринку м'ясопродуктів. Вони можуть слугувати джерелом довідкової інформації й використовуватися у роботі економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.