ВИЗНАЧЕННЯ ЗАХОДІВ З НАРОЩУВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ЕНЕРГІЇ З АГРОПРОМИСЛОВИХ ЗАЛИШКІВ ТА ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ ЛАТВІЇ - Митченок, Олександр; Зеверта-Рівза, Сандія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Заходи, що сприяють виробництву біогазу та біопалива з агропромислових відходів і залишків. Мета. Провести сучасний огляд політичних заходів і дій у Латвії, що передбачають нарощування виробництва біопалива та біогазу з залишків і відходів агропромислового виробництва. На основі латвійського досвіду та політичних дій автори визначать ключові інституційні, правові, політичні заходи та умови для одержання користі від виробництва біопалива/біогазу з агропромислових залишків і відходів в Україні. Методи. Для дослідження було використано системний підхід до фактичних матеріалів, концептуальне дослідження шляхом спостереження та аналізу нормативно-правових актів та інших програмних документів, наявних даних тощо, а також абстрактно-логічний підхід для узагальнення результатів дослідження та формулювання висновків. Матеріали, використані для досліджень, охоплюють публікації, дослідження та аналітичні документи, звіти державних установ та неурядових організацій тощо. Результати. Україна стикається з енергетичними, економічними та соціальними викликами через залежність від імпорту енергоресурсів, що значно посилюється через неспровоковане вторгнення Російської Федерації. Водночас Україна, володіючи потужним сільськогосподарським і продовольчим потенціалом, накопичує значні обсяги залишків, побічних продуктів та відходів агропромислового виробництва. Ці ресурси вже знайшли широке застосування в Латвії та інших країнах ЄС для енергетичних цілей, включаючи виробництво відновлюваної енергії. Ключові заходи для сприяння виробництву біогазу та біопалива в Україні повинні враховувати латвійський досвід щодо надійного та сталого розвитку промисловості виробництва біогазу та біопалива. Сфера застосування результатів. Результати виконаних досліджень використовуватимуться для імплементації необхідних політичних рішень для сприяння розгортанню технологій біогазу та біопалива як частини стійкого ланцюга створення доданої вартості в сільськогосподарському виробництві та переробці сільськогосподарської продукції в Україні.