ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ФЕРМЕНТНОГО ПРЕПАРАТУ LAMINEX-750 НА ЯКІСТЬ ДИФУЗІЙНОГО СОКУ (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Якість цукрових буряків та напівпродуктів цукрового виробництва визнано пріоритетною задачею при виготовленні білого цукру високої якості, яку можна забезпечити лише максимально очистивши дифузійний сік від нецукрів. На особливу увагу заслуговує деструкція полісахаридного матриксу нецукрів, зокрема сапоніну, пектинових речовин та декстрану. Досліджено можливість використання ферментного препарату целюлолітичної дії, а саме LAMINEX 750 для впливу на ряд шкідливих нецукрів дифузійного соку. Мета. Встановити вплив ферментного препарату на деструкцію глікозидного та полісахаридного ланцюга нецукрів дифузійного соку, а саме сапоніну, декстрану, пектинових речовин. Методи. Приділена увага дослідженню впливу ферментного препарату LAMINEX 750 на піноутворюючу здатність нецукрів, зокрема сапоніну. Експеримент проводили на спроєктованій та виготовленій лабораторній установці. В дифузійному соку після оброблення на лабораторній установці визначали висоту шару піни, об´єм піни та піноутворюючу здатність за методом Лур’є. Результати. Встановлено оптимальну витрату ферментного препарату, що становить 0,030-0,080 кг на 1 т цукрових буряків та оптимальну тривалість оброблення дифузійного соку 15-20 хвилин. Проведено аналіз технологічних показників необробленого дифузійного соку та соку, обробленого ферментним препаратом за використання його оптимальної кількості. Сфера застосування. За використання LAMINEX 750 у цукровому виробництві відбувається часткова деструкція глікозидних зв'язків полісахаридного матриксу нецукрів, що позитивно впливає на ведення технологічного процесу виробництва цукру і дозволяє підвищити якість соків і напівпродуктів цукрового виробництва та значно знизити витрати піногасників.