ПЕРЕВАГИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПЛАСТИНЧАСТИХ СКРЕБКОВИХ ТЕПЛООБМІННИКІВ У ВИРОБНИЦТВІ СПРЕДІВ І СУМІШЕЙ З МОЛОЧНИМ ЖИРОМ - Майборода, Юрій (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2022)
Предмет дослідження. Конструктивні особливості виконання теплообмінників різних типів. Мета. Провести порівняння й аналітичний аналіз теплообмінного обладнання для обробки в'язких харчових продуктів і виявити особливості конструктивного впливу основних типів теплообмінників на їхню техніко-економічну ефективність. Методи. Об'єкт дослідження – конструктивне виконання й особливості двох типів промислових теплообмінних апаратів, які застосовуються у виробництві масло-жирових продуктів. Визначення ефективного робочого об'єму, або ступінь компактності проводили шляхом математично-аналітичного аналізу порівняння двох типів теплообмінного обладнання завдяки їх різному конструктивному виконанню. Результати. Аналіз обладнання показав, що завдяки високим теплотехнічним характеристикам скребкові теплообмінні апарати слугують базовим устаткуванням у лініях виробництва масла, спредів та інших в'язких жирових продуктів. Одним із критеріїв досконалості теплообмінних апаратів, поряд із коефіцієнтом теплопередачі, виступає рівень використання робочого об'єму, або ступінь компактності, що характеризується розміром теплообмінної поверхні, яка розміщена у 1 м3 робочої зони апарата. Коефіцієнт компактності пластинчастого скребкового теплообмінника не залежить від діаметра пластин, а залежить від щільності їхнього розташування й зростає із зменшенням проміжку між пластинами. Коефіцієнт компактності циліндричного теплообмінника безпосередньо залежить від діаметра теплообмінної поверхні й знижується з його збільшенням. Ефективність використання пластинчастих скребкових теплообмінників зростає зі збільшенням розміру пластин. Робоча площа пластинчастого теплообмінника в d/4h разів більше, чим циліндричного й зростає із збільшенням діаметра й зменшенням проміжку h між пластинами. Це означає, що за однакових габаритах робочої зони й такому ж тепловому навантаженні коефіцієнт теплопередачі циліндричного теплообмінника повинен бути в 3,1 раза більшим, ніж пластинчастого. Сфера застосування результатів. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть бути використані при розробці нового обладнання для оснащення промисловості України сучасним технологічним обладнанням для виробництва масла, спредів та інших в'язких жирових продуктів.