Особливості бізнес-діяльності промислової переробки овочів та фруктів - Жужукіна, Н. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
В статті розглянуто особливості формування та структурування промислової переробки овочів та фруктів, визначена оптимальна та сучасна територіальна структура розміщення плодоовочеконсервних виробництв, проаналізована видова структура виробництва консервів з плодів та овочів, показані негативні тенденції в їх зміні. Визначено, що сучасний обсяг виробництва плодоовочеконсервної продукції може бути збільшений мінімум в 2 рази. Входження в цей сектор економіки є більш доступним порівняно з зерновим сектором агропромислового комплексу, а бізнес більш конкурентним, хоча тенденції до монополізації посилюються. Найбільш доступним слід вважати інвестування в регіони, зазначені в статті, які за своїми кліматичними та грунтово-геологічними умовами мають унікальні можливості для вирощування і переробки овочів та фруктів, традиційно займалися цим видом діяльності, але під час кризи 90-х років минулого століття позбулися потужності консервних заводів і на сьогоднішній день не відновили втраченого потенціалу. Конкурентоспроможність нового бізнесу може бути забезпечена лише за умови створення власної сировинної бази через примхливість сировини. Поєднання виробництва плодово-овочевої продукції, її переробки та трансфера в одній вертикально-інтегрованій структурі забезпечує гарантований обсяг, якість та графік поставок сировини, високу завантаженість сировинних потужностей та рентабельність виробництва.