Розвиток інтеграційних процесів в АПК - Ковальчук, І. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
У статті досліджені динамічні інтеграційні процеси в АПК України, узагальнені тенденції розвитку агрохолдингів після фінансової кризи 2008 р. Особливу увагу присвячено процесу концентрації капіталу на рівні компаній, які мають вертикально-інтегровані бізнес-моделямі з чітко окресленими стратегічними цілями і є лідерами у певних сегментах ринку харчової продукції. Біля 60% в структурі їх консолідованих доходів становлять доходи від реалізації харчових продуктів, що свідчить про спрямування зусиль досліджуваних бізнес-структур на виробництво продукції з більшою часткою доданої вартості. Крім ефекту концентрації капіталу, на рівні таких компаній реалізуються переваги вертикальної інтеграції.