Досвід практичного застосування теорій модернізації у продовольчій політиці країн, що розвиваються - Сичевський, М.; Дейнеко, Л. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
У статті висвітлено основні положення теорій модернізації та їх еволюція. Дано опис досвіду успішного застосування теорій модернізації в продовольчій політиці країн, що розвиваються, на прикладі Бразилії та Індії на різних етапах розвитку. Зокрема, розкрито особливості продовольчої політики Бразилії часів військової диктатури і періоду редемократизації, а також продовольчої політики Індії в періоди прискореної індустріалізації і «нової індустріалізації». Показано, що не дивлячись на істотні відмінності в модернізаційних моделях Бразилії та Індії, вони мають ряд спільних моментів, які пов’язані з високою результативністю реформування. Це зниження державного втручання в економіку, дерегуляція і децентралізація управління, а також лібералізація зовнішньої торгівлі.