Бактеріофаги, що циркулюють на молокопереробних підприємствах України - Науменко, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
Проведено моніторингові дослідження зразків, отриманих від 5-ти молочних заводів, на присутність фагів молочнокислих бактерій. Встановлено, що біля 85% зразків містили фаги літично активні стосовно бактерій роду Lactococcus, а 33% зразків – видоспецифічні фаги Streptococcus thermophilus. Титр фагів лактобактерій у зразках коливався від 1 до 106 БУО/см3 залежно від використаної тест-культури. З об’єктів моніторингу цілеспрямовано вилучено 16 нових фагових ізолятів. Встановлено шість морфотипів негативних колоній, що утворювали фаги на газонах гомологічних до них культур. Показано, що додавання CaCl2 у середовище впливало на ефективність репродукції деяких фагів. За цією ознакою 67% фагів достовірно збільшували свою чисельність при додаванні 10 мМ CaCl2 – коефіцієнт кореляції Спірмана був позитивним і мав значення r = 0,85 (n = 10, p < 0,05). Досліджено вплив виділених фагів щодо промислових штамів з колекції відділу біотехнології ІПР. Встановлено, що фаги f1, f6, f10 та f16 були найагресивнішими по відношенню до заквашувальних культур. Значення індексу літичної активності Іл (відношення кількості лізованих штамів до числа випробуваних) для них коливалося від 0,26 до 0,35.