ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ПРОЦЕСУ ОХОЛОДЖЕННЯ ТУШОК ПТИЦІ ПІСЛЯ ЗАБОЮ - Усатенко, Ніна; Вербицький, Сергій (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2021)
Однією найважливіших ланок технологічного ланцюга виробництва м'яса птиці є охолодження тушок після забою. В Україні, зазвичай, застосовують економічно доцільніший спосіб охолодження – водно-контактний, який, проте, не забезпечує належної якості готової продукції і недозволений до застосування в країнах Європейського Союзу. Актуальність теми. Статтю присвячено впровадженню передових технологій в вітчизняній птахопереробній галузі. Предмет досліджень – теплофізичні характеристики процесів охолодження тушок курчат-бройлерів. Мета роботи - Обґрунтування доцільності використання в птахопереробній промисловості технології охолодження тушок курчат-бройлерів гідроаерозольно-повітряним способом. Методи досліджень. Експериментальні дослідження здійснювали із застосуванням методу локального моделювання процесів теплообміну між тушками та охолоджувальним середовищем різного типу. Аналітичні – з використанням диференціальних рівнянь, критеріальних залежностей і теорії подібності. Результати досліджень Експериментально встановлено, що за температури, однакової для всіх типів охолоджуючих середовищ tсер =30С ÷ 00С, масової швидкості їх руху, відповідно кожного - води wg ≈ 0,2 м/с, повітря і гідроаерозолі - wg ≈ 2,5 м/с ÷2,8 м/с, коефіцієнт тепловіддачі від тушок становить: для водно-контактного способу охолодження – aв≤ 550,0 Вт/ м2 К, для гідроаерозольного ‑ aг≤ 200,0 Вт / м2 К, для гідроаерозольно-повітряного – aгп≤ 106,0 Вт / м2 К, для повітряного – a п ≤ 34,1 Вт / м2 К. За результатами порівняльних аналітичних досліджень процесів охолодження тушок, доведено доцільність використання гідроаерозольно-повітряного способу, як такого, що забезпечує якість м'яса птиці за помірних експлуатаційних витрат. Запропоновано алгоритм розрахунку параметрів цього процесу за доступною для фахівців інженерного профілю моделлю розрахунку цієї системи.