Сучасний стан та проблеми розвитку кооперативного руху в Україні - Ціхановська, В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2015)
В сучасних умовах розвитку ринкової економіки України та посиленні глобалізаційних процесів в Європі та світі особливо гостро постають питання підвищення конкурентоспроможності підприємств та господарств населення. Забезпечення високого рівня конкурентоспроможності останніх може здійснюватись лише шляхом поглиблення сільськогосподарської кооперації. У статті розглядаються проблеми розвитку кооперативного руху в умовах багатоукладності аграрної економіки. Автором виявлено основні фактори, що впливають на розвиток сільськогосподарської кооперації в Україні. Особлива увага приділяється оцінці розвитку кооперативних формувань, створення шляхом об'єднання особистих селянських господарств. У процесі дослідження з'ясовано основні причини, які перешкоджають розвитку кооперативів. Здійснена оцінка діяльності сільської споживчої кооперації, як одного з напрямків кооперативного руху в сільській місцевості. Запропоновані заходи, спрямовані на розвиток різних видів кооперативів у сільських населених пунктах.