Дослідження зміни фізико-хімічного складу ретентату та пермеату під час ультрафільтрації підсирної молочної сироватки - Мінорова, А. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2015)
Проведено дослідження зміни фізико-хімічного складу ретентату та пермеату під час проведення ультрафільтрації підсирної молочної сироватки в промислових умовах. Проаналізовано склад ретентату, який свідчить, що під час ультрафільтрації масова частка білка у ньому збільшилась в 17 разів, масова частка сухих речовин – майже в 3 рази, а масова частка жиру – в 9 разів. При цьому встановлено, що масові частки лактози та мінеральних речовин зросли не суттєво. Досліджено закономірності зміни вищезазначених показників у пермеаті. Визначено, що вміст сухих речовин збільшився на 1,38 %, вміст лактози – на 1,0%, вміст золи – на 0,18%, вміст білка – на 0,21%. На підставі одержаних даних можна передбачити подальше застосування ретентату та пермеату у молочній, кондитерській, м’ясній та хлібобулочній галузях.