Виділення, ідентифікація та вивчення властивостей молочнокислих бактерій із кефірних грибків та кефіру - Гудима, В.; Кігель, Н. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2014)
Досліджено мікрофлору кефірних грибків, кефірної грибкової закваски та кефіру від різних виробників. Вилучено 171штам лактококів та лактобактерій, представлених видами та підвидами S. thermophilus, L. lactis ssp. lactis, L. lactis ssp. diacetіlactis, L. mesenteroides ssp. mesenteroides, L. lactis ssp. cremоris, L. delbrueckii ssp. bulgaricus, L. acidophilus, L. lactis, L. helveticus, L. casei ssp. caseі, L. plantarum, L. kefiri, L. brevis.