ОЦІНКА ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКУ ЗРОСТАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ ТА ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних засад щодо забезпечення економічного розвитку харчової промисловості. Мета статті – оцінити взаємозв’язок динаміки продуктивності праці та заробітної плати як індикаторів економічного зростання харчової промисловості України. Застосовано методи: діалектичні – для пізнання процесів і явищ; монографічний – для аналізу наукових здобутків учених щодо економічного розвитку харчової промисловості; емпіричний – для комплексної оцінки сучасного стану продуктивності праці та заробітної плати в харчовій промисловості України; порівняльного аналізу – для визначення та аналізу показників відносної суми економії (або перевитрат) коштів на оплату праці в харчовій промисловості; графічний – для наочного відображення темпів росту середньомісячної заробітної плати та продуктивності праці в галузі. Результати дослідження. Визначено динаміку показників продуктивності праці та заробітної плати за галузями харчової промисловості, здійснено оцінку співвідношень середньомісячної заробітної плати в галузях до середньої заробітної плати в цілому по харчовій промисловості. З’ясовано, що низьке співвідношення заробітної плати в харчовій промисловості по відношенню до рівня середньої заробітної плати в переробній промисловості негативно позначається на економічному розвитку харчової галузі, що перешкоджає залученню висококваліфікованих фахівців і, отже, максимальному використанню її інноваційно-інвестиційного потенціалу. Розраховано коефіцієнт випередження продуктивності праці над зростанням (зниженням) середньомісячної заробітної плати в харчовій та переробній промисловості України. В харчовій промисловості спостерігається негативна динаміка цього показника. Якщо протягом 2013-2016 рр. цей показник перевищував 1,0, що дозволяло галузі підтримувати оптимальний рівень оплати праці і розвивати виробництво, то з 2017 р. заробітна плата починає зростати швидшими темпами ніж продуктивність праці. Це порушує основний принцип розширеного виробництва: темпи зростання продуктивності праці повинні випереджати темпи зростання заробітної плати. Сфера застосування результатів дослідження. Результати досліджень мають науково-практичний характер і можуть слугувати джерелом довідкової інформації в подальших наукових дослідженнях й можуть бути використані економістами, спеціалістами підприємств харчової та переробної промисловості, фахівцями органів влади, науковими працівникам, викладачами, аспірантами і студентами вищих навчальних закладів.