МЕХАНІЗМИ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Предмет дослідження – економічні процеси у харчовій промисловості України. Мета дослідження полягає у визначенні механізмів регулювання розвитку харчової промисловості, які сприятимуть її ефективному оновленню та зростанню. Застосовано методи: діалектичний та системного узагальнення – для аналізу напрацювань вчених з питань дослідження механізмів розвитку харчової промисловості, аналізу статистичної звітності; індексний – для оцінки стану харчової промисловості; структурно-логічний – для визначення сфер впливу; порівняльний – для оцінки самозабезпеченості областей України промисловим борошном. Результати дослідження. Оцінено показники діяльності харчової промисловості в умовах пандемії. Узагальнено підходи до дослідження механізмів регулювання харчової індустрії. Побудовано узагальнену модель сфер впливу для забезпечення ефективних механізмів регулювання розвитку харчової промисловості. Вдосконалено механізми регулювання розвитку харчової промисловості України за визначеними сферами впливу, які сприятимуть ефективній взаємодії усіх учасників виробничо-збутового ланцюжка. Обґрунтовано результати забезпечення діяльності таких механізмів. Виявлено недоліки державної статистичної звітності та запропоновано заходи з їх усунення. Надано пропозиції з вдосконалення форм державної статистичної звітності. Запропоновано зміни до законодавства з питань регулювання діяльності харчової промисловості. На прикладі борошномельної галузі, наведено механізм самозабезпеченості областей України борошном. З’ясовано, що недоліки статистичного представлення інформації доцільно усунути шляхом вдосконалення понятійного апарату, більш детального оприлюднення показників споживання продовольства тощо. Обґрунтовано сфери впливу для забезпечення ефективних механізмів регулювання харчової промисловості. Потребує вдосконалення законодавство з питань продовольчої безпеки, взаємодії виробників продовольства з торгівлею та ін. Сфера застосування результатів дослідження. Розраховано на фахівців у галузі економіки, макроекономічних досліджень і харчової промисловості, наукових працівників, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів. Результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях проблем продовольчого сектору, фахівцями та органами державного управління при обґрунтуванні механізмів регулювання розвитку харчової промисловості України в умовах дії ризиків і глобальних викликів.