СТРАТЕГІЧНІ ЦІЛІ РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ І ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ - Сичевський, Микола; Юзефович, Анатолій; Коваленко , Ольга (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Предметом дослідження є фактори досягнення довгострокових цілей суспільного і економічного прогресу в національних інтересах України. Мета. Узагальнити вітчизняний досвід цілеспрямованого впливу на соціально-економічні процеси в країні для подолання кризових явищ в економіці шляхом мобілізації необхідних ресурсів та консолідації суспільних зусиль щодо досягнення успіху. Методи: логічні, системного узагальнення, аналізу та синтезу - для систематизації знань щодо стратегічних цілей соціально-економічних процесів і виробничих систем, виявлення проблем, які можуть загостритися у недалекому майбутньому. Результати. В статті здійснено огляд наукових положень та аналітичне узагальнення цілей соціально-економічного розвитку країни, які відображені в офіційних програмних документах вищих органів виконавчої влади України в період 1995-2019 років. Макроекономічна ситуація охарактеризована динамічними змінами фізичних обсягів валового внутрішнього продукту (ВВП) та показниками їх щорічних приростів (спадів). Здійснено уточнення поняття "продовольча система" з урахуванням важливої ролі чинника “самоорганізації” у формуванні її структури та ефективності. Закцентовано увагу на необхідності досягнення сучасного техніко-технологічного рівня та збалансованості всіх складових виробничої діяльності агросфери. Обґрунтовано нагальну потребу в здійсненні упереджувальних заходів для подолання загроз, пов’язаних із впливом кліматичних умов на господарську діяльність, з метою формування гарантій продовольчої безпеки нині і в майбутньому. Сфера застосування результатів дослідження. Результати дослідження можуть стати основою для подальших наукових розвідок у сфері означеної проблеми та прийняття рішень щодо державного регулювання розвитку галузей агропромислового комплексу.