ДОСЛІДЖЕННЯ ГІДРОДИНАМІКИ КЛАПАННИХ ТАРІЛОК - Черевашко, Денис; Сухенко, Владислав (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2020)
Колонні барботажні масообмінні апарати знаходять широке застосування в хімічній, нафтопереробній і суміжній галузях промисловості для поділу або витягу компонентів із сумішей рідини (ректифікація) і газів (абсорбція). Зазначені способи поділу речовин відрізняються складністю теоретичного опису, що обумовлено взаємодією фаз, їх гідродинамічними, тепло й масообмінними характеристиками, а також конструктивними особливостями контактних пристроїв. На сьогоднішній день існуюче різноманіття теорій і підходів до опису процесів, що відбуваються в масообмінних апаратах, не дають точних рекомендацій і залежностей, а вимагають проведення й уточнення, з урахуванням конкретних конструктивних особливостей контактних пристроїв. Ця стаття містить результати теоретичних та експериментальних досліджень контактних пристроїв. Клапанні тарілки, що працюють в циклічному режимі є предметом дослідження даної статті. Розміри клапанів, їх масу, висоту підіймання та висоту зливних пристроїв вибирали із умов експлуатації колон, якими оснащені нафтопереробні підприємства Для дослідження були сконструйовані і виготовлені тарілки діаметром 0,5 м, оснащені десятьма клапанами. Товщина полотна тарілки – 0,003 м, клапанів – 0,0015 м. приймальні та зливні пристрої – 0,0005 м. Маса звичайного клапана – 0,025 кг, а циклічного клапана – 0,032 кг. Розроблена експериментальна установка, дала змогу провести дослідження гідравлічних режимів роботи клапанних тарілок де характерною особливістю розроблений клапанних тарілок являється передача кінетичної енергії повітря (пари), що виходить із простору між горловиною та циліндричною поверхнею газового клапану, направлена до полотна тарілки та гідравлічний опір сухих тарілок який являється суттєвою гідравлічною характеристикою, так як від значення даної величини залежать умови, які необхідно створити в колоні. У результаті були отримані данні роботи клапанних тарілок у гідродинамічних, газорідинних режимах та визначено опір сухих клапанних тарілок.