ОСОБЛИВОСТІ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ, ЯК БІОМАРКЕР АВТЕНТИЧНОСТІ ОРГАНІЧНОГО МОЛОКА - Петров, П.; Жукова, Я. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Швидкий розвиток ринку органічної продукції в Україні, набуття чинності нормативно-правової документації, що регулює технології виробництва органічної сільськогосподарської сировини та органічних продуктів харчування зумовлюють необхідність розроблення заходів для підтвердження автентичності органічного молока, щоб захистити споживачів від фальсифікації, а виробників сертифікованої органічної продукції – від недобросовісної конкуренції. Аналіз жирнокислотного складу молока може стати одним з основних методів дослідження автентичності його органічного походження. Метою даної роботи є аналіз останніх досліджень жирнокислотного складу органічного та конвенційного молока щодо порівняння окремих параметрів жирнокислотного профілю, а також визначення впливу різних чинників (раціону харчування, пори року) на динаміку зміни цих параметрів. Широкомасштабні зарубіжні дослідження свідчать про відмінності вмісту омега-3 жирних кислот, вакценової кислоти та кон’югатів лінолевої кислоти у жировій фазі органічноого молока у порівнянні з конвенціональним. Проте варіювання абсолютних значень концентрацій жирних кислот, а іноді і суперечливі дані у дослідженнях закордонних авторів свідчать про необхідність урахування типу ведення господарства, раціону годування корів, кліматичних та географічних умов.