БАКТЕРІОЦИНИ МОЛОЧНОКИСЛИХ БАКТЕРІЙ ЯК ПРИРОДНІ КОНСЕРВАНТИ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ - Борцюх, В.; Шугай, М. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Статтю присвячено проблемі запобігання розвитку сторонньої мікрофлори, що є важливою умовою отримання безпечних і якісних харчових продуктів та збереження їх властивостей під час зберігання. Основну увагу приділено бактеріоцинам молочнокислих бактерій – речовинам пептидної природи, які мають протимікробні властивості і можуть використовуватись як природні консерванти харчових продуктів. Показано переваги використання бактеріоцинів порівняно з хімічними консервантами, антибіотиками і бактеріофагами, їх ефективність як консервантів і безпечність для здоров’я людини.