УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ТА БЕЗПЕЧНІСТЮ АГРОХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ: ВІД СТАНДАРТІВ СОЮЗУ РСР ДО ТЕХНІЧНИХ РЕГЛАМЕНТІВ УКРАЇНИ - Крисанов, Д. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
У статті розкрито становлення систем управління якістю з 60-их років, а з середини 2000-их – систем менеджменту безпечності та проаналізовано трансформацію концепцій управління якістю з початку минулого століття. Висвітлено особливості переходу від радянських стандартів, як уособлення пострадянської системи державного контролю на кожному підприємстві, до технічних регламентів й повної відповідальності виробників за виведену на ринок продукцію, а держави – за дотриманням вимог безпечності. Привернено увагу до приватних стандартів, що розробляються торговельно-продуктовими структурами, які забезпечують рівень безпечності і якості сільськогосподарських і харчових продуктів, що перевищує загальноприйнятий. Це перспективний варіант запровадження європейської моделі харчової безпечності в Україні.