МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ УКРАЇНИ - Бокій, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
З метою підвищення ефективності діяльності ринку хлібобулочних виробів запропоновано шляхи вдосконалення інструментарію його оцінки та моніторингу. Розроблено концептуальну схему функціонування, яка включає взаємодію виробників, споживачів, ціни та конкуренції, інфраструктурних елементів ринку. Визначено напрями дослідження, що потребують вдосконалення та систематизації. Проаналізовано вплив чинників ринку на його функціонування. Шляхом статистичного аналізу визначено взаємозв’язок та взаємозалежність між окремими показниками ринку. Надано пропозиції з удосконалення системи звітності підприємств та державної служби статистики. Визначено підходи до дослідження та моніторингу ринку, які дадуть змогу підвищити ефективність його діяльності. Вони включають визначення контрольних точок оцінки діяльності ринку, частки ринку хліба, що знаходиться поза статистичною звітністю, аналіз ліквідності хлібопекарської галузі, розробку балансу сировини та ін. Це дозволить більш об’єктивно оцінити обсяг і поведінку ринку та важелі впливу на нього, приймати ефективні управлінські рішення.