ЕКСПРЕС-ОЦІНЮВАННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ГАЛУЗЕЙ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Ященко, Л. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Для експрес-оцінювання рівня конкурентоспроможності галузей харчової промисловості у статті запропоновано п’ять підходів: на основі розрахунку коефіцієнтів галузевого випередження (підхід 1); за рейтинговими оцінками (підхід 2); за матрицею, побудованою з показників рентабельності та ризику, а саме за матрицею інвестиційної привабливості (підхід 3); залежно від стадій їх життєвого циклу (підхід 4); на основі побудови модифікованої матриці бостонської консалтингової групи (БКГ) (підхід 5). На базі даних підходів розраховано загальний рейтинг конкурентоспроможності галузей харчової промисловості. Результати експрес-оцінювання використано у рамках стратегії підвищення конкурентоспроможності галузей харчової промисловості.