ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Куць, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
В умовах глобалізації формування ефективної продовольчої системи країни є одним із головних пріоритетів національної аграрної політики. З часу набуття незалежності роль України як світового постачальника продовольства значно посилилася, разом з тим, питання забезпечення продовольчої безпеки держави залишається актуальним оскільки неповною мірою задовольняються потреби населення у харчових продуктах. Крім того, значну частку в експорті все ще продовжує займати сировина. На сучасному етапі розвитку людства для забезпечення продовольчої безпеки країни, а також для вирішення глобальної продовольчої проблеми, поряд із зростанням сільськогосподарського виробництва, все більшу роль як складові продовольчої системи відіграє організація зберігання продукції, її переробка, транспортування та торгівля. У статті запропоновано підходи до визначення поняття "продовольча ситсема", наведено схему еволюції продовольчої системи з урахуванням трансформації сільського господарства, визначено фактори, що негативно впливають на її функціонування, та обґрунтовано підходи до формування ефективної продовольчої системи України в умовах глобалізації.