ОЦІНКА СТАНУ ТА РІВНІВ МОНОПОЛЬНОЇ ВЛАДИ НА РИНКАХ ПРОДУКЦІЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Коваленко , О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Актуальність дослідження визначається тим, що злиття і поглинання компаній – це закономірний процес сучасного ринку, який сприяє підвищенню результативності виробництва і формуванню їхньої вигідної ринкової позиції. В статті обґрунтовано, що нерегульоване укладання таких угод зменшує кількість підприємств на ринку, знижує конкуренцію, не сприяє нарощуванню виробничих активів країни, не гарантує впровадження нових, досконаліших технологій; дуже часто не забезпечує створення нових робочих місць, а навпаки призводить до їхнього скорочення. В статті розкрито сучасний стан розвитку інтегрованих формувань - операторів ринку продукції харчової промисловості, оцінено рівень монопольної влади на цих ринках. Розкрито особливості консолідації ринків продукції молокопереробної, м'ясопереробної, хлібопекарської, олієжирової, кондитерської, цукрової та горілчаної галузей. Зазначено, що загострення ринкової конкуренції змушує виробників у великих компаніях поновлювати основні засоби виробництва та асортимент продукції, залучаючи до цього процесу значні фінансові ресурси. Водночас, виробництво харчової продукції у холдингах не завжди є їхньою профільною діяльністю, а наслідком диверсифікації, що дає можливість запобігання фінансовим ризикам, або вкладення вільних коштів у виробництво для забезпечення комерційних потреб монополії.