ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ВОДНИХ РОЗЧИНІВ ЦИТРАТУ МАГНІЮ (3:2) - Заславський, О.; Козич, О.; Козич, Н.; Кустовська, А.; Веліканов, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Магній відіграє вагоме значення у процесах метаболізму людини. Існують різні форми його потрапляння до організму. Однією з найбільш ефективних є органічна форма саме у вигляді цитрату магнію. Активне використання цитрату магнію при виробництві харчових продуктів та при безпосередньому вживанні в якості фармакологічного препарату вимагає досконалих знань та досліджень його фізико-хімічних властивостей, а також дії на організм людини. У світовій науковій літературі описані два способи сполучення магнію із іоном лимонної кислоти. Перший , коли один катіон магнію приєднується до одного аніону лимонної кислоти (1:1). Другий, коли три катіони магнію сполучаються з двома аніонами цитрату – магній цитрат (3:2), тримагній дицитрат або тримагній цитрат. Поведінка таких сполук в розчинах не досліджена. Метою даної роботи було дослідження електрофізичних властивостей водного розчину цитрату магнію(3:2). Методи дослідження: Поведінка цитрату магнію у водних розчинах різної концентрації була досліджена методами атомно-абсорбційної спектроскопії, кондуктометрії та іонометрії. Для досліджень було взято порошок цитрату магнію, отриманий методом аквананотехнології із брутто-формулою C12H10Mg3O14·14H2O. Результати: Встановлений вміст магнію у досліджуваному розчині склав 0,86 мг/л. що в результаті розрахунків підтверджує брутто-формулу даної речовини і означає, що в 1 г даного порошку цитрату магнію міститься 86 мг магнію (8,6%). Середовище всіх досліджених розчинів було слабко кислим, близьким до нейтрального. З розведенням вихідного розчину значення рН зростало, а потім зменшувалося, прямуючи до значення рН бідистильованої води. Визначене середнє значення молярної електропровідності при нескінченному розведенні для цитрату магнію склало 534.32 См*см2/моль, що свідчить про існування в розчині великої кількості багатозаряджених часточок. Обговорення: В результаті проведеного дослідження методом атомно-абсорбційної спектроскопії була практично підтверджена брутто-формула цитрату магнію C12H10Mg3O14·14H2O, який отриманий методом аквананотехнології. Встановлено, що ця сіль важкорозчинна і утворює розчини слабокислої реакції, дисоціюючи при цьому на велику кількість багатозарядних часточок.