ВИЗНАЧЕННЯ ШВИДКОСТІ ФІЛЬТРУВАННЯ НАПІВПРОДУКТІВ ЦУКРОВОГО ВИРОБНИЦТВА - Хомічак, Л.; Ткаченко, С.; Шейко, Т.; Титарчук, В. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
У статті представлені основні фактори, що впливають на розділення суспензій карбонізаційних соків, серед яких: швидкість фільтрування, фізико-хімічні властивості осаду і характеристики фільтраційної перегородки. Наведено способи підвищення продуктивності фільтрів шляхом застосування різноманітних технологічних операцій направлених на зменшення ступеня “загорання” фільтрувальної тканини та укрупнення частинок карбонізаційного осаду. Приведено конструкцію та принцип роботи портативного пристрою для визначення швидкості фільтрування суспензій карбонізаційних соків під тиском у потоці. Представлені результати випробувань пристрою в умовах цукрового заводу. Досліджено можливість визначення швидкості фільтрування під тиском сиропу та наведено експериментальні дані щодо впливу флокулянту на його фільтраційну здатність.