ОПТИМАЛЬНІ ГІДРОДИНАМІЧНІ РЕЖИМИ РОБОТИ РОТОРНО-ВИХРОВОГО ЕМУЛЬСОРА ПРИ ОБРОБЦІ СИРКОВИХ МАС - Шинкарик, М.; Ворощук, В.; Єресько, Г.; Рудакова, Т.; Наріжний, С. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Проаналізовано особливості застосування технологічного обладнання для виробництва сиркових мас. Запропоновано критерії оцінки оброблення сиркових мас у роторно-вихрових емульсорах, зокрема: енергетичний параметр (витрати потужності на обробку 1 кг маси), технологічний параметр (скорочення тривалості обробки маси), якісний параметр (забезпечення структури і рівномірної концентрації продукту). Підібрано методики та обладнання для дослідження реологічних характеристик, мікроструктури сиркової маси та визначення використаної потужності при гідродинамічному обробленні у роторно–вихровому емульсорі. На базі комп’ютерної керуючої системи розроблено експериментальний стенд для дослідження гідродинамічних режимів роботи емульсора. У процесі досліджень при різних значеннях частоти обертання ротора встановлено вплив способу дозування сиру кисломолочного в рідинну фракцію на споживання потужності та на механічну обробку сиркових мас в роторно-вихровому емульсорі. Досліджено зміну мікроструктури сиркової маси в процесі оброблення у роторно-вихровому емульсорі. Встановлено оптимальні гідродинамічні режими роботи роторно-вихрових емульсорів.