ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА – НОВІ ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ ВІННИЧЧИНИ - Скоромна, О.; Огороднічук, Г.; Голубенко, Т.; Шуляк, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини відносять до основних факторів національної безпеки, що визначають здоров’я населення. В Україні виробництво молочних продуктів здійснює близько 200-240 реально діючих підприємств, з них біля 130 входять до складу іноземних компаній. За рік молокопереробними підприємствами Вінницької області закуповується та переробляється понад 550 тис тонн молока. В області сьогодні працює 15 молокопереробних підприємств та 7 малих приватних молокопереробних цехів. Їх потужності дозволяють переробляти понад 2,5 тис. тонн молока та виробити за зміну до 90 тонн масла тваринного, 15 тонн сирів жирних, 16 тонн сухого молока незбираного, 19 тонн сухого молока знежиреного, 380 тонн продукції з незбираного молока. Основною проблемою кожного молокопереробного підприємства залишається відсутність власної, стабільної сировинної бази, яка б забезпечила гарантовано якісну сировину. Держава повинна всебічно сприяти залученню інвестицій у галузь, а також запровадити пакет дієвих програм бюджетної фінансової підтримки товаровиробників.