МЕТОДИ СЕЛЕКЦІЇ ФАГОТОЛЕРАНТНИХ ШТАМІВ ЛАКТОБАКТЕРІЙ - Науменко, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2016)
Стаття містить теоретичний огляд основних сучасних стратегій поліпшення штамів лактобактерій, зокрема методологічні підходи щодо створення фагостійких штамів. Основними об’єктами для розробки таких методологій є молочнокислі бактерії родів Lactococcus, Streptococcus і Lactobacillus, які традиційно використовують для ферментації тваринницької та рослинної сировини. На сьогоднішній день усі зусилля науковців зі вдосконалення штамів для промислового застосування спрямовані на використання класичних методів на основі природних стратегій поліпшення штамів, таких як: скринінг штамів «дикого типу» з природних джерел, рандомний (випадковий) мутагенез, направлена еволюція (адаптація) і домінантна селекція. Перераховані класичні методи можуть бути поєднані зтакими природними механізмами перенесення генів, як кон'югація, трансдукція і трансформація для створення промислових штамів з покращеними властивостями, і в тому числі фагостійких. Використання методів генної інженерії, які мають величезний потенціал для розвитку фагозахисних механізмів на основі конкретних точкових мутацій бактеріальної ДНК, а також створення фагостійких мутантів, на даний час обмежено через заборону промислового використання генетично модифікованих мікроорганізмів.