УЗАГАЛЬНЕННЯ ВИМОГ ЩОДО БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ У НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТАХ, ВАЖЛИВИХ ДЛЯ РЕГУЛЮВАННЯ ПИТАНЬ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Копилова, К.; Вербицький, С.; Вербова, О. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
Серед критеріїв продовольчої безпеки важливе місце посідають питання безпечності та якості харчових продуктів. Зокрема, важливим питанням є дотримання належних фізико-хімічних показників харчових продуктів, залучених для державного резервування. У результаті виконаних досліджень визнано за доцільне розроблення спеціальних стандартів, що нормуватимуть технічні умови щодо харчових продуктів, призначених для резервування або доповнення чинних стандартів положеннями, які містять особливі вимоги у разі використання нормованих цими стандартами харчових продуктів з метою резервування. З метою раціоналізації виконання зазначеного завдання створено «Базу даних харчових продуктів, залучених для вирішення завдань продовольчої безпеки держави та їхніх характеристик». Ця база даних складена відповідно вимог щодо показників безпечності та якості харчових продуктів за наступними групами: м’ясо та м’ясні продукти, консерви м’ясні та м’ясорослинні, консерви молочні та продукти молочні сухі, масло вершкове, риба заморожена, консерви рибні, крупи та борошно, вироби хлібобулочні та борошняні, олія та продукти жирові, цукор, чай. Для всіх зазначених груп харчових продуктів і продовольчої сировини, представлених чинними стандартами, наведено типові переліки показників безпечності та якості.