СУЧАСНІ ІНСТРУМЕНТАЛЬНІ МЕТОДИ ВИЯВЛЕННЯ ЖЕЛАТИНУ У ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ - Жукова, Я.; Петров, П.; Кобилінська, Т. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2017)
Желатин широко застосовується у різних галузях промисловості завдяки своїм унікальним фізико-хімічним та структурним властивостям. Оскільки більшість желатину є бичачого та свинячого походження, актуальним є розробка способів його виявлення, оскільки в деяких країнах існують обмеження щодо застосування такої продукції, зумовлені релігійними та культурними традиціями. Аналіз існуючих методів виявлення желатину показав, що кожний підхід має свої переваги і недоліки. Більшість з них, на даний момент, відпрацьовуються лише у наукових установах, у лабораторних умовах, на унікальному обладнанні. Найбільш перспективними є методи імуноферментного аналізу, але їхнім недоліком є неможливість детектування желатину в складних матриксах та у зразках після високотемпературної обробки. Також на серйозну увагу заслуговують методи молекулярно-генетичних досліджень, а саме полімеразна ланцюгова реакція. Ці методи є надійними, ефективними і відтворюваними, проте, внаслідок значної варіативності походження желатину та різноманіття його хімічних модифікацій, цей метод потребує постійного оновлення праймерів та складної валідації. Завдяки швидкому розвитку нанотехнологій знаходять своє застосування спектральні та хроматографічні підходи до детектування желатину, які є зручними і високоточними, але потребують високої чистоти досліджуваних зразків. Таким чином, визначення вмісту та видового джерела походження желатину є надзвичайно важливим питанням у сфері контролю якості і безпечності харчових продуктів, яке, на даний час, залишається недостатньо вивченим.