НАУКОВО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ СЕЛЕКЦІЇ ФАГОСТІЙКИХ ЗАКВАШУВАЛЬНИХ МІКРООРГАНІЗМІВ - Науменко, О.; Кігель, Н. (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
Виконано пошукову роботу з відбору заквашувальних штамів лактобактерій за стійкістю до фагів, що циркулюють на молокопереробних підприємствах. Об’єктами фагового моніторингу були зразки готової молочної продукції, бакконцентрати, сировина, повітря виробничих приміщень, вода, змиви з обладнання. Виділення та титрування фагів проводили у твердих поживних середовищах на основі гідролізованого молока (ГА) або М 17 з 0,5% глюкози, використовуючи техніку «подвійного» агару з 10 мМ CaCl2, чутливість культур лактобактерій до фагів визначали методом 'spot test' (D.Lillehaug, 1997). Проведено фаговий моніторинг 114 зразків продукції 8-ми молокопереробних підприємств України - частота виявлення фагів становила від 4,2 до 100%. Ізольовано чисті лінії вірулентних фагів щодо Lactococcus lactis ssp. (56,7%) та S. thermophilus (21,6%), які характеризувались високими темпами репродукції на підібраних гомологічних культурах та нагромаджували до 1,2×108 БУО/см3. Досліджено мікробіоту некомерційних харчових продуктів (кисломолочні продукти, сири, ферментована рослинна сировина), з яких віділено чисті культури мікроорганізмів. У результаті селекційного скринінгу з отриманого банку культур відібрано біотехнологічно активні фагостійкі штами, зокрема видів Streptococcusthermophilus, Lactоbacillusacidophillus, Lactоbacillus саsei, Lactоbacillusrhamnosus, Leuconostoс lactis.