ВІД ЕКСПОРТНО-СИРОВИННОГО СЦЕНАРІЮ ДО КОНКУРЕНТНОЇ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - Коткова, Наталія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
Мета статті – обґрунтувати необхідність поступового переходу від моделі сировинного типу до конкурентної моделі розвитку економіки України, орієнтованої на створення доданої вартості всередині країни в умовах глобальних викликів. Методика дослідження. У процесі дослідження використано діалектичні методи пізнання процесів і явищ: монографічний метод (аналіз наукових здобутків учених щодо моделей соціально-економічного розвитку в умовах глобальних викликів), емпіричний метод (щодо комплексної оцінки сучасного стану об’єкта дослідження), порівняльний аналіз (визначено та проаналізовано головні критерії конкурентності економік окремих країн світу та України), абстрактно-логічний метод (теоретичні узагальнення та формулювання висновків). Результати дослідження. У процесі вивчення питань моделі економічної системи України розкрито динаміку економічного зростання України та національних економік індустріально розвинених країн, проаналізовано їх головні критерії. Виявлено найважливіші причини слабкої конкурентності української економіки. Елементи наукової новизни. Набули подальшого розвитку теоретичні положення щодо створення національної економічної моделі України, яка могла б адекватно і ефективно адаптуватися до викликів сучасності і відповідати на існуючі загрози, в основу якої повинно бути покладено політику економічного розвитку та імпортозаміщення. Практична значущість. Відмова від експортно-сировинного сценарію розвитку економіки України до конкурентної моделі економіки, що орієнтована на створення доданої вартості всередині країни, дасть змогу зменшити рівень імпорту і підвищити рівень добробуту населення.