ДОСЛІДЖЕННЯ ЗМІНИ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЯКОСТІ СОКУ SORGHUM SACCHARATUM У ПРОЦЕСІ ЗБЕРІГАННЯ СТЕБЕЛ - Григоренко, Наталія; Даниленко, Світлана; Штангеєва, Надія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2018)
В статті представленірезультати досліджень щодо зберігання стебел сорго цукрового для промислового застосування. Особливої уваги приділено питанню організації постійного і рівномірного постачання сировини при переробці сорго цукрового на харчові і технічні потреби. За умов вирішення цього питання можливо організувати технологічний процес та отримувати якісну продукцію в необхідних обсягах. Одним із головних факторів подовження тривалості виробничого сезону переробки сорго цукрового є можливість зберігання стебел сорго як промислової сировини. Наявність різних точок зору щодо терміну зберігання стебел сорго свідчить про невизначеність характеру змін процесів, які відбуваються у сировині при зберіганні, та оптимального терміну зберігання сировини. Тому, проведені дослідження ставили за мету визначити оптимальний термін зберігання сировини без суттєвих змін показників технологічної та мікробіологічної якості соку сорго цукрового. Предметом досліджень були проби соку сорго цукрового, отримані методом пресування подрібнених стебел, які закладали на зберігання. Для дослідження були залучені два гібриди сорго цукрового – Мамонт і Зубр (селекції СГІ - Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення НААН). При вирішенні поставленої мети в роботі використовувались стандартизовані фізико-хімічні та мікробіологічні методи досліджень. В результаті проведених досліджень встановлено, що фізіологічно зрілі стебла сорго зберігаються протягом місяця за умов закладання їх без ознак ураження хворобами, що дозволяє отримати сік без суттєвих змін показників технологічної якості. Впровадження встановленого терміну зберігання стебел сорго цукрового у промислових масштабах може суттєво подовжити виробничий сезон з переробки даної сировини та здешевить вартість кінцевого продукту.