ІНДИКАТОРИ РОЗВИТКУ ПРОДОВОЛЬЧОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНИХ ВИКЛИКІВ - Коткова, Наталія (ПРОДОВОЛЬЧІ РЕСУРСИ, 2019)
Мета статті – визначити індикатори розвитку продовольчої системи України в умовах економічних викликів. Методика дослідження. У процесі дослідження використано діалектичні методи пізнання процесів і явищ, монографічний метод (узагальнення наукових здобутків науковців щодо трансформаційних процесів економічних систем), емпіричний метод (щодо комплексної оцінки сучасного стану об’єкта дослідження – продовольчої системи України), порівняльного аналізу (визначено та проаналізовано головні індикатори розвитку світової та української продовольчих систем). Результати дослідження. У процесі вивчення питань визначення індикаторів розвитку продовольчої системи України, сформовано основні етапи просування до розвитку продовольчої системи, проаналізовано основні індикатори розвитку світової та української продовольчих систем, визначено основні показники міжнародної торгівлі продовольчими товарами та сільськогосподарською сировиною. Елементи наукової новизни. Набули подальшого розвитку теоретичні положення щодо просування до розвитку продовольчої системи України в умовах економічних викликів, які повинні бути побудовані на основі комплексної взаємодії та управління, що дозволить оптимізувати витрачені ресурси на досягнення продовольчої безпеки, підвищити ефективність використаних ресурсів, поліпшити якість життя населення країни, а також збільшити рівень впливу на глобальну продовольчу систему. Практична значущість. Результати дослідження спрямовані на визначення індикаторів розвитку продовольчої системи України в умовах економічних викликів, що дозволить визначити головні тенденції розвитку української продовольчої системи на тлі загальносвітових показників.